ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"

ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή, όποιος ενώ εξετάζεται ως διάδικος ή μάρτυρας σε δικαστήριο ή ενώπιον αρμόδιας αρχής να ενεργεί εξέταση, εν γνώσει του καταθέτει ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια. Η ψευδορκία θεωρείται αδίκημα που έχει να κάνει με την απονομή της δικαιοσύνης και γι’ αυτόν τον λόγο η ποινική δίωξη εναντίον αυτού που υποπίπτει στη συγκεκριμένη παράβαση κινείται αυτεπάγγελτα.

Στην πολιτική δίκη, η ψευδορκία εμφανίζεται με την μορφή είτε ψευδορκίας διαδίκου είτε ψευδορκίας μάρτυρα, ενώ στην ποινική δίκη έχουμε μόνο ψευδορκία μάρτυρα.

Ο ποινικολόγος Στέφανος Οικονόμου, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο έχει αναλάβει τέτοια περιστατικά και μπορεί να σας συμβουλεύσει με τον καλύτερο τρόπο καθώς και να αναλάβει την καταγγελία και εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων.

Όπως μπορεί να σας συμβουλεύσει ένας έμπειρος ποινικολόγος, οι  προσωπικές κρίσεις, γνώμες ή πεποιθήσεις δεν μπορούν να θεμελιώσουν ψευδορκία, καθώς στερούνται αντικειμενικού περιεχομένου, εκτός αν είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τα γεγονότα που κατατίθενται. Για αυτό και πρέπει σε κάθε περίπτωση να ερευνάται εάν ο καταθέτων διατυπώνει αμιγή προσωπική άποψη ή αξιολογική κρίση ή εάν μέσα σε αυτή ισχυρίζεται παράλληλα και ορισμένο γεγονός. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να διαγνώσει και να επαληθεύσει με ασφάλεια την ακριβή εικόνα ενός εσωτερικού συμβάντος, το οποίο, ενόσω παραμένει τέτοιο και δεν αποτυπώνεται στην εμπειρική πραγματικότητα, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τρίτους και πολύ περισσότερο το ποινικό δίκαιο, το οποίο τιμωρεί πράξεις και όχι υποκειμενικές διαθέσεις. Επίσης, αντικείμενο κατάθεσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο νομικός χαρακτηρισμός των πραγματικών περιστατικών, με εξαίρεση την περίπτωση όπου αυτός αποτελεί γενικά γνωστή έννοια, όπως για παράδειγμα οι έννοιες πώληση, αγορά, εντολή, δάνειο κ.λπ. Για τον λόγο αυτό, κατάθεση που αναφέρεται σε αμφισβητούμενες νομικές έννοιες δεν πρέπει να θεωρείται αξιόποινη.

Όπως έχουν διαπιστώσει οι δικηγόροι ποινικολόγοι του γραφείου μας, πολλές φορές βρίσκεται κατηγορούμενος για ψευδορκία κάποιος, χωρίς καλά -καλά να το καταλάβει, επειδή εν τη ρύμη του λόγου του, καταθέτει κάτι ενώπιον του Δικαστηρίου ή της αρχής και η πλευρά του αντιδίκου υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά για ψευδορκία, προκειμένου να πιέσει τον αντίδικο και να αχρηστεύσει τη μαρτυρία κάποιου. Άλλες φορές βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος συνειδητά καταθέτει ψευδώς, προκειμένου να βοηθήσει τη μία πλευρά ή και τον εαυτό του, αν είναι ο ενδιαφερόμενος διάδικος.

Είτε κάποιος είναι κατηγορούμενος για το αδίκημα της ψευδορκίας είτε θέλει να υποβάλλει έγκληση κατά κάποιου που θεωρεί ότι τέλεσε το αδίκημα της ψευδορκίας,  οι δικηγόροι ποινικολόγοι της δικηγορικής μας εταιρίας Στέφανος Οικονόμου και συνεργάτες  μπορούν να του δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές και να τον εκπροσωπήσουν στο ποινικό δικαστήριο.

Μάλιστα, οι δικηγόροι ποινικολόγοι της δικηγορικής μας εταιρίας Στέφανος Οικονόμου και συνεργάτες  έχουν χειριστεί πολλές περιπτώσεις ψευδορκίας, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και συναφών αδικημάτων και ο ποινικολόγος Στέφανος Οικονόμου, διαχειριστής εταίρος αυτής, έχει μεγάλη εμπειρία και γνώσεις στο ποινικό δίκαιο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε εξειδικευμένο στο ποινικό δίκαιο δικηγόρο-ποινικολόγο είναι επιτακτική, καθότι απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στο ακροατήριο.