ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Οι δικηγόροι ποινικολόγοι του γραφείου μας έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με ποινικές υποθέσεις ανηλίκων, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά. Η πρωταρχική ανησυχία του ανήλικου φερόμενου δράστη, αλλά και των γονιών του, έχει να κάνει με τις ποινές που κινδυνεύει να του επιβληθούν και η αμέσως επόμενη ανησυχία με το αν θα λερωθεί το ποινικό μητρώο του ανηλίκου.

Αναφορικά με το ποινικό μητρώο ανηλίκου, εφαρμογή έχει το άρθρο 569 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπου ορίζεται γενικά ο τρόπος τήρησης του ποινικού μητρώου. Σύμφωνα με την παράγραφο 2, στο δελτίο ποινικού μητρώου αναγράφεται, εκτός από τα στοιχεία ταυτότητας που είναι αναγκαία για την εξατομίκευση του προσώπου στο οποίο αφορά (μεταξύ των οποίων το ονοματεπώνυμο του ίδιου, το ονοματεπώνυμο των γονέων, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης κ.α.), και κάθε απόφαση με την οποία επιβάλλεται περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων (περίπτωση ββ’). Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες ποινές σωφρονιστικών μέτρων που επιβάλλονται σε ανήλικο, πλην αυτής του περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, δεν εγγράφονται στο ποινικό μητρών ανηλίκου.

Αντίγραφα του ποινικού μητρώου μπορούν να εκδοθούν από τις υπηρεσίες που τηρούν το αρχείο. Οι τύποι των αντιγράφων είναι δύο: α) αντίγραφο δικαστικής χρήσης και β) αντίγραφο γενικής χρήσης. Στο μεν πρώτο καταχωρίζεται το περιεχόμενο όλων των δελτίων ποινικού μητρώου εκτός από εκείνα που έχουν παύσει να ισχύουν, στο δε δεύτερο καταχωρίζεται το περιεχόμενο όλων των δελτίων ποινικού μητρώου, εκτός από εκείνα που:

α) αναγράφουν χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες, μετά την πάροδο τριών ετών,

β) αναγράφουν ποινή φυλάκισης πέραν των έξι μηνών ή ποινή περιορισμού σε ψυχιατρικό κατάστημα, μετά την πάροδο οκτώ ετών,

γ) αναγράφουν κάθειρξη, μετά την πάροδο είκοσι ετών.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για την καταστροφή των δελτίων ποινικού μητρώου. Μία από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δελτία ποινικού μητρώου παύουν να ισχύουν και αποκλείεται η χρησιμοποίησή τους για οποιοδήποτε σκοπό είναι η περίπτωση (δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 573 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δηλαδή, αν το δελτίο έχει συνταχθεί μετά από απόφαση που επιβάλλει σε ανήλικο ποινή περιορισμού σε σωφρονιστικό κατάστημα, παύει να ισχύει πέντε έτη μετά την απότιση της ποινής με οποιοδήποτε τρόπο, εφόσον ο ελάχιστος χρόνος περιορισμού που έχει επιβληθεί δεν υπερβαίνει το έτος, και οκτώ έτη αν υπερβαίνει το έτος, εκτός αν στο διάστημα αυτό επέλθει νέα καταδίκη. Σε περίπτωση απόλυσης υπό όρους από το σωφρονιστικό κατάστημα, η ανωτέρω αναφερθείσα πενταετία ή οκταετία αρχίζει από τη συμπλήρωση του χρόνου δοκιμασίας. Η καταστροφή των δελτίων που αφορούν την περίπτωση αυτή, συντελείται κατά την πρώτη περιοδική εκκαθάριση μετά τη διαπίστωση της συνδρομής του σχετικού λόγου. Η καταστροφή διατάσσεται με απόφαση εισαγγελέα.

Για οποιοδήποτε ποινική υπόθεση ανηλίκου, μπορείτε να απευθυνθείτε στους δικηγόρους ποινικολόγους του γραφείου μας, ώστε να σας παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές.