Παθητική δωροδοκία ιατρού

Ο δικηγόρος ποινικολόγος Στέφανος Οικονόμου τελείωσε τη Νομική Σχολή με βαθμό πτυχίου 9 και διάκριση ΑΡΙΣΤΑ.

Το 1988 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο D.E.A. στο Παρίσι με εξειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο και την Εγκληματολογία και από τότε εδώ και πάνω από 25 έτη αναλαμβάνει ποινικές υποθέσεις από τις πιο απλές μέχρι τις πιο απαιτητικές.

Ο δικηγόρος ποινικολόγος Στέφανος Οικονόμου και οι υπόλοιποι δικηγόροι ποινικολόγοι του δικηγορικού μας γραφείου δέχονται στα γραφεία μας στη Γλυφάδα, Πανδώρας 16, τηλ. 2107231630 ή μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης.

Η δικηγορική μας εταιρία ιδρύθηκε το 1950 από τον Παναγιώτη Οικονόμου και από το 1989 ανέλαβε ο δικηγόρος ποινικολόγος Στέφανος Οικονόμου που πέτυχε να μετατρέψει το παραδοσιακό οικογενειακό δικηγορικό γραφείο σε μια σύγχρονη δικηγορική εταιρεία. 

Ο ποινικολόγος Στέφανος Οικονόμου, λόγω της επιστημονικής του εξειδίκευσης στο ποινικό δίκαιο ασχολήθηκε από την αρχή της δικηγορίας του με υποθέσεις ποινικού δικαίου, επιδεικνύοντας μαχητικότητα και δυναμισμό. Το σημαντικό είναι ότι δεν είναι απλώς ένας δικηγόρος ποινικολόγος αλλά έχει τεράστια εμπειρία σε πολλά είδη υποθέσεων και αυτό βοηθάει φυσικά και τον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων.

Έχει χειριστεί πολλές ποινικές υποθέσεις από το στάδιο της υποβολής της μήνυσης και την προανάκριση μέχρι την παράσταση στο ακροατήριο. Έχει παρασταθεί ως ποινικολόγος από Πταισματοδικεία μέχρι τον Άρειο Πάγο σε ποινικές υποθέσεις όπως παράβαση καθήκοντος, απάτη, πλαστογραφία συκοφαντική δυσφήμιση, ιατρική αμέλεια, εξύβριση, απλές και βαριές σωματικές βλάβες, ενδοοικογενειακή βία, αυθαίρετα, καταπάτηση αιγιαλού και δημοσίων κτημάτων, αγορανομικά, απιστία, υπεξαίρεση, φοροδιαφυγή, χρέη στο Δημόσιο και πολλές – πολλές άλλες ποινικές υποθέσεις.

Από το 1989 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τον όμιλο εταιρειών Βλάσση Σταθοκωστόπουλου που λειτουργεί μερικά από τα γνωστότερα εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης της Αθήνας, όπως το Διόνυσος – Zonars,  Baraonda, Ιθάκη, Ακρωτήρι lounge, Εν πλω, Vive Mar, Όστρια café, το Lis café & Oscar café, Μετροπόλ, Ερμείον, Ταβέρνα του Ψαρά κλπ.

Επί 21 έτη συνεργάστηκε ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος με την φαρμακευτική βιομηχανία Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ, θυγατρική πολυεθνικής εταιρείας με παγκόσμια παρουσία στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων. Εκτός από νομικός σύμβουλος υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ( Γενικός Γραμματέας ) και Compliance Officer, υπεύθυνος για την συμμόρφωση της εταιρίας στους νόμους και στους κώδικες ηθικής και δεοντολογίας.

Επί σχεδόν 20 έτη συνεργάστηκε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND ΕΛΛΑΣ ΑΕ ( πρώην ΤΙΜ ) ως δικηγόρος– νομικός σύμβουλος. Κατά την διάρκεια αυτής της συνεργασίας εκπροσώπησε την εταιρεία σε πολλές ποινικές αλλά και εμπορικές υποθέσεις.

Έχεi αναλάβει υποθέσεις πολλών γνωστών εταιριών τόσο Ελληνικών όσο και αλλοδαπών όπως Αθηναική Χαρτοποιία, Edwards Lifesciences, Guerilla Mobile Ltd.,
Vestitel S.A. Bell Atlantic κλπ.

Έχει εκπροσωπήσει και γνωστά πρόσωπα του αθλητισμού (Δημήτρης Σαραβάκος) και του θεάματος (Stefano Sartini).

Μιλάει Ελληνικά – Αγγλικά – Γαλλικά

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στο 2107231630.

 

Παθητική δωροδοκία λοιπόν… Ένας όρος που εισέβαλε βίαια στην καθημερινότητα μας της τελευταίες μέρες αλλά υφίσταται εδώ και πολλές 10ετίες κινούμενη παράλληλα της λειτουργίας της κρατικής μηχανής… Είναι γνωστή στην καθομιλουμένη ως «γρηγορόσημο», «λάδι ή λάδωμα», «μίζα» κλπ…

Ας δούμε όμως τι είναι η παθητική δωροδοκία
Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Ποινικός Κώδικας τιμωρεί τόσο την παθητική όσο και την ενεργητική δωροδοκία ή δωροληψία…
Ετσι τιμωρείται τόσο εκείνος που λαμβάνει το «δώρο» για να πράξει ή να παραλείψει κάτι όσο και εκείνος που δίνει αυτό το «δώρο»! Η διαφορά έγκειται στο ότι την παθητική δωροδοκία μπορεί να την τελέσει μόνο δημόσιος υπάλληλος.

Για να τα πούμε αναλυτικότερα δέκτης της παθητικής δωροδοκίας είναι εκείνος στον οποίο έχει τεθεί η άσκηση δημόσιας υπηρεσίας δημόσιας συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων που υπηρετούν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και σε Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου… Τουτέστιν αν κάποιος εκ της θέσεως του, ασκεί μόνιμα ή προσωρινά δημόσια εξουσία, τότε εφόσον δωροδοκηθεί υποπίπτει στο αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας…

Για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στον Ποινικό Κώδικα:

Αρθρο 235: Υπάλληλος, ο οποίος, κατά παράβαση των καθηκόντων του ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, για τον εαυτό του ή για τρίτο, ωφελήματα οποιασδήποτε φύσης ή δέχεται υπόσχεση τούτων, για ενέργεια ή παράλειψή του μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στα καθήκοντα του ή αντίκειται σε αυτά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους”

Αρθρο 236: “Όποιος υπόσχεται ή παρέχει σε υπάλληλο, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, οποιασδήποτε φύσης ωφελήματα για τον εαυτό του ή για τρίτο, για ενέργεια ή παράλειψή του μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στα καθήκοντα του ή αντίκειται σε αυτά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους”.

Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στον όρο ωφελήματα, που σημαίνει ότι δεν αφορά το «δώρο» αποκλειστικά χρήματα αλλά μπορεί να είναι άλλα κινητά πράγματα ή ακόμη και ακίνητα!
Αρα, όταν οι ανακριτικές αρχές αλλά οι δικαστές όταν καλούνται τελικά να αποφανθούν ώστε να τιμωρήσουν κάποιον για παθητική δωροδοκία ή δωροληψίας, κοιτούν να αποδειχθούν τα εξής:

-Αν ο δράστης αποδέχθηκε ωφελήματα τα οποία δεν δικαιούται

-Αν συνεπεία αυτής της αποδοχής έπραξε ή παρέλειψε να πράξει μια συγκεκριμένη ενέργεια που του είχε ανατεθεί και περιλαμβάνεται στο καθηκοντολόγιο του (ουσιαστικά ερευνώνται τα καθήκοντα του σύμφωνα με το νόμο, τους υπηρεσιακούς κανονισμούς. τις διαταγές ή οδηγίες των προϊσταμένων του, την υπηρεσιακή του σχέση ή τη φύση της υπηρεσίας του).